Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen wees-fonds, algemeen-fonds en Zakaat-fonds?

In dit overzicht zie je het verschil tussen de 3 fondsen waar alle donaties terechtkomen: wees-fonds, algemeen-fonds en Zakaat-fonds.

Bekijk het overzicht (PDF)

Hoe kan ik doneren aan stichting al-Yateem?

U kunt via deze link een eenmalig bedrag doneren (iDeal) aan Stichting al-Yateem. Wilt u structureel doneren? Ook dat kan! Via deze link kunt een machtiging invullen en daarop aangeven of je een weeskind wilt onderhouden of doneren voor het algemene fonds om diverse projecten te financieren.

Wat is het rekeningnummer van Stichting al-Yateem waarop ik kan doneren?

Stichting al-Yateem

Rekeningnr(Giro): 4610938
IBAN: NL58INGB0004610938
BIC: INGBNL2A

Een weeskind onderhouden, hoe werkt dat?

In dit filmpje hebben we stap voor stap uitgelegd hoe het werkt als je een weeskind wilt onderhouden via stichting al-Yateem.

> Bekijk het filmpje

Welke projecten voert Stichting al-Yateem uit?
  • Weeskind-onderhoud
  • Voedselbank
  • Onderwijs
  • Onderdak
  • Ramadan
  • Offerfeest

Meer info over ons werk vind je hier

Ik heb me aangemeld als structurele donateur maar er wordt niks afgeschreven van mijn rekening.

Als je je hebt aangemeld als structurele donateur maar er wordt maandelijks geen bedrag afgeschreven van je rekening, dan kan het zijn dat jouw gegevens niet kloppen in ons systeem. Mail jouw volledige naam en IBAN naar info@al-yateem.nl dan kunnen we controleren waarom het afschrijven niet lukt.

Het komt soms voor dat de afschrijving niet lukt omdat er onvoldoende saldo op de rekening staat. Als dit het geval is, kun je het bedrag (voor van de mislukte afschrijving) zelf overmaken:

Stichting al-Yateem
Rekeningnr(Giro): 4610938
IBAN: NL58INGB0004610938
BIC: INGBNL2A

Kan ik gekoppeld worden aan het weeskind dat ik onderhoud?

Stichting al-Yateem onderhoudt ruim 500 weeskinderen in verschillende gebieden in Marokko, het is heel lastig om een donateur te koppelen aan een specifiek weeskind. Het is ook moeilijk om de ontwikkelingen rondom een specifiek weeskind terug te koppelen aan de donateur. In het verleden is geprobeerd om dit te realiseren maar bleek niet haalbaar te zijn. Alle donaties voor de weeskinderen komen in zogeheten wees-fonds terecht, daaruit worden alle weeskinderen in verschillende gebieden in Marokko onderhouden.

Kan ik zien aan welke specifieke weeskind/behoeftige mijn donatie is gegeven?

Alle donaties die de stichting ontvangt komen een verschillende fondsen terecht, hieruit wordt er hulp aangeboden aan weeskinderen en behoeftigen. Het is dus niet mogelijk om hulp één op één aan te bieden.

Klik op de onderstaande link om het overzicht te bekijken van de fondsen waar de donaties terechtkomen

Bekijk het overzicht (PDF)

Hoe komt mijn donatie bij een weeskind/behoeftige terecht?

Alle donaties voor de weeskinderen komen in het wees-fonds terecht. Hieruit worden de weeskinderen maandelijks onderhouden door het bedrag over te maken naar de verzorger van het kind. Periodiek wordt er een bezoek gebracht aan deze gezinnen om te controleren of er niks gewijzigd is aan hun situatie.

Alle donaties die niet bestemd zijn voor het weeskind-onderhoud komen in het algemeen-fonds terecht. Hieruit worden diverse projecten gefinancierd, denk bijvoorbeeld aan Iftaars tijdens de maand Ramadan, offerproject, voedselpakketten, waterputten en schoolspullen. Bij een tekort aan het geld voor het weeskind-onderhoud worden deze donaties ook hiervoor gebruikt.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de activiteiten die de stichting doet?

Onze donateurs krijgen maandelijks een nieuwsbrief waarin ze op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen binnen de stichting. Daarnaast zijn we op facebook actief, wij plaatsen regelmatig berichten over de activiteiten die uitgevoerd worden.

Ik ga binnenkort naar Marokko, kan ik een gezin met weeskinderen/behoeftigen bezoeken om te helpen?

Wegens privacyredenen kunnen we geen contactgegevens van de weeskinderen/behoeftigen verstrekken aan derden.

Hoe stop ik een machtiging?

Voor het stoppen van een doorlopende machtiging, kun je een mail sturen naar info@al-yateem.nl. Geef aan dat je de machtiging wilt stopzetten en eventueel de reden hiervoor.

Wanneer wordt mijn donatie afgeschreven?

De afschrijvingen vinden aan het begin van de maand plaats. Stichting al-Yateem stuurt de incassoverzoeken van alle donateurs in een keer naar de bank, daarom is het helaas niet mogelijk om een andere datum te kiezen om jouw donatie te laten afschrijven.

Hulp vragen voor mezelf in Nederland?

Kom je in Nederland niet rond omdat je het financieel moeilijk hebt, dan kun je je inschrijven voor Halal Voedselbank. Je kunt wekelijks een voedselpakket ophalen.

Meer informatie over Halal Voedselbank vind je op www.halal-voedselbank.nl

Stichting al-Yateem zet zich in voor de weeskinderen en behoeftigen in Marokko, daarom bieden we helaas geen (financieel) hulp in Nederland.

Hulp vragen voor weeskinderen/behoeftigen in Marokko?

Ken je een gezin in Marokko met weeskinderen/behoeftigen die het moeilijk hebben, dan kun je ons een mail sturen met de contactgegevens en een korte beschrijving van de situatie van het gezin. Wij sturen het verzoek door naar onze veldkantoren in Marokko om te kijken of het mogelijk is om hulp aan te bieden

Let op:

  • Stichting al-Yateem is actief in Al Hoceima, Nador en Marrakech. Wij bieden helaas geen hulp aan buiten deze gebieden.
  • Gezien de hoeveelheid verzoeken die de stichting binnenkrijgt en de lange wachtlijsten aan weeskinderen/behoeftigen die hulp nodig hebben, kunnen we niet garanderen dat we een terugkoppeling geven over de status van verzoeken. Mocht het verzoek in behandeling worden genomen dan wordt het gezin gecontacteerd.
Kan ik mijn tweedehandse spullen doneren aan stichting al-Yateem?

Stichting al-Yateem zamelt geen tweedehandse kleding of andere spullen in.

Hoe kan ik Zakaat-geld overmaken?

Maak het Zakaat-bedrag over op onderstaande rekeningnummer. Vermeld hierbij dat het Zakaat-geld betreft. Wij zorgen ervoor dat het Zakaat-geld volgens de islamitische richtlijnen wordt uitgegeven aan degenen die er recht op hebben.

Stichting al-Yateem
Rekeningnr(Giro): 4610938
IBAN: NL58INGB0004610938
BIC: INGBNL2A

Hoe kan ik Zakaat-geld berekenen?

Stichting al-Yateem heeft een tool gemaakt om het Zakaat-geld snel en gemakkelijk te berekenen: zakaat.al-yateem.nl. Hier vind je ook andere informatie over het Zakaat-geld.

Hoe wordt het Zakaat-geld uitgegeven?

Alle Zakaat-geld dat stichting al-Yateem ontvangt, komt in het Zakaat-fonds terecht. Vanuit het zakaat-fonds wordt het geld volgens de islamitische richtlijnen uitgegeven aan behoeftigen. Het is niet mogelijk om het Zakaat-geld één op één uit te geven.

Aanmelden voor Halal Voedselbank of een bijdrage leveren

Wil je aanmelden voor Halal Voedselbank of een bijdrage leveren. Check dan de website halal-voedselbank.nl

Ik wil een waterput graven, wat kost het?

De kosten voor het graven van een waterput verschillen per locatie. De gemiddelde kosten voor het graven van een waterput zijn 8000 euro.

Ik heb een goed idee. Bij wie moet ik zijn?

Alle ideeën zijn van harte welkom. Sterker nog! Wij hebben behoefte aan inspiratie van onze donateurs en/of volgers. Stuur jouw idee naar info@al-yateem.nl

Ik wil vrijwilligerswerk doen bij stichting al-Yateem

Wil je vrijwilligerswerk doen bij stichting al-Yateem? Stuur ons een mail waarin je iets over jezelf vertelt en wat voor bijdrage je bij de stichting wilt leveren.

Mijn gegevens wijzigen

Is je IBAN, je adres of andere gegevens gewijzigd? Geef het ons dan door via de mail info@al-yateem.nl

Hoe kan ik contact opnemen met de stichting?

Heb je een vraag? Kijk dan eerst of deze niet eerder geantwoord is.

Je kunt contact met ons opnemen via de mail (info@al-yateem.nl) of een bericht te sturen via Facebook.

Is stichting al-Yateem een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)?

Ja, Stichting al-Yateem is sinds 20 mei 2011 een ANBI.